Mit tud egy egymilliós körfűrész

2021.11.25

Miért is vettem új gépet?

Egyik napról a másikra megállt az régi, tizenhat éves delta asztali körfűrészem. Természetesen megtettem mindent, hogy újra menjen, de a probléma nagyobb volt mint hittem. Tudtam is, hogy nem lesz önjáró néhány napon belül, persze munka szerencsére akadt bőven és a határidők közeledtek. Szerelő keresése mellett elkezdtem használt és új gépeket is nézegetni, mert kellett egy másik, működő gép, amivel tudom folytatni a munkát. Nos, a használtpiacot nagyon ingadozónak találtam. Vagy nagyon öreg vagy hiányos, esetleg túlárazott gépek jöttek csak szembe, így nem maradt más, mint az új gép.

Kutatás és rendelés

Na, ez is külön történet. Lehet az én bénaságom, de nemigazán találtam nagy kínálatot. Sok-sok webshopot végignéztem, de néhol a vélemények, máshol a szállítási idő, esetleg az árazás tartott vissza. Sok kutatás után végre megtaláltam a keresett gépet. Ez kialakításban, méretben hasonlított a régire és összességében még a rengeteg átnyálazott véleménynek is pozitív csengése volt. Nem maradt más hátra, mint a rendelés. Az IGM tools-tól már több alkalommal rendeltem és sosem okoztak még csalódást, ezért mertem egy ilyen összegű gépet megrendelni neten keresztül. Néhány nappal később (10nap) meg is érkezett. A lepakolás külön kihívás volt, mert egy sima platós kisteherautón hozták, aminek nem volt daruja, így kézzel kellett leemelni a 200kg-os dobozkát... Az volt a szerencsém, hogy pont térköveztek a kertben, így volt elég fizikai erő a művelethez. Kibontani és bevinni a műhelybe már viszonylag könnyű művelet volt hála a fűrészen található kerekeknek.

A régi megy a szerelőhöz, majd felújítás után eladom
A régi megy a szerelőhöz, majd felújítás után eladom

Összeállítás

Az összeállításról készítettem egy rövid kis videót, amiben nagy vonalakban látjátok, hogyan is kell összeszerelni. A fűrészhez kaptam magyar és angol nyelvű útmutatót és ez nagyban lerövidítette az összeállítás folyamatát, ami kb. 4-6 óra volt a kicsomagolástól kezdve...

Az új gép összeállítás közben
Az új gép összeállítás közben

Rövidtávú használat

Vezetővonalzó

1 hét napi használat után elmondhatom, hogy ez a gép atom pontos. Rengeteg alkalommal mértem a vágásokat és 0.2-0.3 mm eltérés már soknak számít ennél a gépnél. A vezetővonalzót könnyű mozgatni, van két állása is. Az egyik agglomerált lapokhoz, hogy könnyen hozzáférj és általános használatra. Azt vettem észre, hogy nem igazán cserélgetem, mert nekem teljesen megfelelt az általános pozíció.

Teljesítmény

3 lóerős motorral sok ellenfél nem nagyon van. Eddig sosem erőlködött, nem állt meg, de ezt el is vártam, mivel az előző gépem is 3Le volt és annak sem kottyant meg semmilyen művelet. Órákon át mehet megállás nélkül. Már-már ipari felhasználásra is alkalmas.

Összességében teljesen elégedett vagyok vele. Minden asztalos munkát el lehet vele végezni. Remélem még hosszú évekig fog szolgálni.

Később, pár hónap múlva frissítem majd ezt a cikket a tapasztalatokkal.